Ledlygten.dk LED Guide

Ledlygten.dk LED Guide

Hele LED markedet kan godt virke lidt uoverskueligt, når man skal finde ud af, hvilket produkt,man har brug for, enten som privat person i hjemmet eller i firmaet. Vi skal her forsøge at informere om de forskellige produkter og termer som er godt at vide når, du skal købe nye LED produkter.

Der findes i dag et væld af forskellige sokler på traditionelle glødepærer og LED pærer. En af de ting du skal være særlig opmærksom på når du vælger din LED lyskilder, er om den passer i din lampe og i særdeleshed, den sokkel lampen har. LED pærerne i dag er generelt blevet mindre i størrelsen end de traditionelle glødepærer - dog er det en god idé at være opmærksom på følgende:

  • Tjek soklen i den lampe pæren skal sidde i og vær sikker på at LED lyskilden har samme sokkel.
  • Tjek LED pærens dimensioner for at sikre den kan være i lampen. Specielt i gamle lamper og retrolamper kan størrelsen på lyskilden være vigtig.
  • Tjek om LED lyskildens udformning og specifikationer passer til lampens funktion. Er lampens funktion at lyse 360 grader hele vejen rundt eller skal den eksempelvis oplyse et maleri eller billede på væggen, skal lyset være koncenteret. Det vil sige, have en lav spredningsvinkel. Dette kan du tjekke under de forskellige produkter.

Når du køber LED pærer, skal du som forbruger være meget opmærksom på kvaliteten. Ofte hænger pris og kvalitet sammen, men ikke altid. Ledlygten.dk forhandler kun kvalitetsprodukter og en del af vores produkter ligger i den dyre ende, men så er du til gengæld også sikker på at produktet du køber, har en lang holdbarhed og de penge du sparer ved at skifte er hurtigt tjent hjem igen.

LED teknologien er baseret på elektroluminescenser og er en forkortelse for "Light emitting diodes". Simpelt sagt, er det halvleder komponenter der udsender lys i en retning.

Helt basalt er en LED lyskilde bygget op af forskellige elektroniske dele; en LED chip, en såkaldt halvleder, en linse og et hus. Alle disse emner har endelig betydning for både kvalitet og pris af den færdige LED lyskilde/LED pære.

LED Teknologien blev opdaget tilbage i starten af 1900-tallet, men der kom virkelig skub i udviklingen fra midten af århundredet. Op igennem 70érne og 80érne blev LED produceret i gul, grøn og rød og man begyndte så småt at bruge det til indikatorlamper i elektronik.

Først i 1993 udvikledes den første LED i det blå spektrum, hvilket er selve grundlaget for at lave den hvide diode med brugbart hvidt lys, som vi kender idag.

Siden da er udviklingen gået meget hurtigt og vi står idag med en LED teknologi som rent faktisk kan erstatte en glødepære, halogenpære og sparepære. Denne positive udvikling er god for miljøet, da vores klode har brug for, at vi mennesker nedsætter vort energiforbrug drastisk og det kan vi bl.a gøre vha. LED pærer.

Levetiden på LED pærer ligger som regel på mellem 25.000 og 50.000 timer, dog er der billigere LED pærer som har en levetid på 10.000-15.000 timer. Levetiden på LED pærer afhænger i høj grad af, hvordan lysdioden behandles.

Høje temperaturer omkring LED pæren og kraftige strømbelastninger kan hurtigt forkorte levetiden på en lysdiode (i LED pæren), der på mange måder ligner en almindelig elektronikkomponent. LED pærer har det derfor bedst i kølige miljøer.

Det er et spørgsmål som er reelt nok og svaret er simpelt. LED pærer kan spare dig for mange penge på din samlede el-regning og derudover reducerer LED pærer CO2 udledningen i naturen. Samtidig har LED pærer har en meget længere levetid end traditionelle glødepærer.  Sidst, men ikke mindst, vil glødepærer & fluorescerende pærer - sparepærer, være forældet inden der er gået 10 år.

E27 Fatning

E27 fatningen er nok den mest udbredte fatning indenfor belysning. Den benævnes ofte som "stor skruefatning", da pæren skrues i fatningen for at tilsluttes til strømmen. Fatningen ser sådan ud:

E27 fatning
E14 Fatning

E14 fatningen er den mindre udgave af E27 fatningen. Den benævnes ofte som en "lille skruefatning", da pæren skrues i fatningen for at tilsluttes til strømmen. Fatningen ser sådan ud:

E14 fatning

GU10 Fatning

GU10 fatningen er den mest udbredte fatning til LED spots. Den findes i mange installationer, inklusiv halogen og indbygningsspot installationer. Fatningen ser sådan ud:

GU10 fatning
T8 Fatning

T8 fatningen bruges til lysstofrør. LED rør kan sættes direkte i eksisterende lysstofrør armaturer, da der medfølger en såkaldt "dummy" glimt tænder. Fatningen ser sådan ud:

T8 fatning

MR11 Fatning

MR11 fatningen bruges til 12 volt LED pærer og minder meget om MR16, så vær opmærksom på dette. Fatningen ser sådan ud:

MR11 fatning
MR16 Fatning

MR11 fatningen bruges til 12 volt LED pærer og minder meget om MR16, så vær opmærksom på dette. Fatningen ser sådan ud:

MR16 fatning

Lumen er et mål for, hvor meget lys pæren reelt udsender 360 grader rundt, i en radius på 1 meter, når der tilsluttes strøm til pæren. Med den gammeldags glødepære har vi været vant til at bruge watt som mål for, hvor kraftig pæren er. Disse kunne ligge på 60 watt, 40 watt eller 25 watt. Som hovedregel gjaldt, jo mindre watt, jo mindre lys. Med LED pærer og lyskilder giver det ikke længere mening. Værdierne for, hvordan watt oversættes til lumen, varierer en smule. I tabel 1 er angivet de reelle værdier for glødepæren.

I tabel 2 er EU’s anbefaling til oversættelse af værdierne. Værdierne der vises i tabel 2 bør anvendes for LED og sparepærer, fordi de med tiden bliver slidte og ikke længere lyser så kraftigt. Værdierne i tabel 1 kan derimod udmærket bruges for almindelige halogenpærer, der ligesom glødepærer lyser for fuld styrke, til de på et tidspunkt springer. Som du kan se, forbruger en LED pære VÆSENTLIGT mindre end en glødepære/halogenpære/sparepære.

Værdier for glødepæren (Tabel 1)
Watt Lumen
25 watt - 220 Lumen
40 watt - 415 lumen
60 watt - 710 lumen
75 watt - 930 lumen
100 watt - 1340 lumen
EU watt til Lumen (Tabel 2)
WattLumenLED
25 watt - 250 lumen 2-3 watt
40 watt - 470 lumen 4-5 watt
60 watt- 800 lumen 6-8 watt
75 watt - 1050 lumen 9-11 watt
100 watt - 1520 lumen 13-15 watt

For at inddele det hvide lys i farver, bruger man betegnelsen farvetemperatur, også benævnt som Kelvin. Når vi snakker farven på elektrisk lys i LED pærer, kan den variere rigtig meget. Lad os tage almindeligt hvidt lys som eksempel. Hvidt lys er ikke bare hvidt lys, men kan have et rødligt skær som lyset fra en solnedgang (varm hvid) eller blåt skær som lyset fra en blå himmel på en vinterdag (Neutral/kold hvid). Her gælder altså, jo højere farvetemperatur, jo koldere og jo mere blåligt bliver lyset.

Man kan også sammenligne farvetemperaturen med f.eks et glødende stykke jern. Når jernet langsomt opvarmes, er det først rødglødende ved lav temperatur. Efterhånden som det varmes op, bliver det først mere orange, derefter mere hvidt, for senere at blive hvidglødende og nærmest blålig hvidt, når temperaturen er ekstrem høj.

Lysdioder er ofte meget blålige og kølige i lysfarven og har derfor normalt en høj farvetemperatur på 5-6000 K. Men for at kunne matche de traditionelle glødepærer i hjemmet, er der udviklet varm-hvide lysdioder med farvetemperaturer på mellem 2700-3500 Kelvin.

I arbejdsmæssig øjemed, siger man normalt at 3100 Kelvin er det mest optimale lys. Vores LED globe pærer har en Kelvin på 2200 og er meget gullige/gyldne i lyset og derfor optimalt til hjemmet, men uegnet til arbejdslys.

Farvetemperatur Kelvin skala

Evnen til at gengive farver korrekt bliver angivet med en Ra-værdi (eller på engelsk med en CRI-værdi). Farvegengivelsen Ra er en karakter for, hvor god en farvegengivelse en lyskilde har i forhold til dagslys.

Man kan ikke måle CRI/Ra-værdien for en lyskilde, men tallet beror på en visuel bedømmelse i forhold til dagslysets gengivelse af den samme farve der testes. Ra-værdien angives i forhold til fabrikantens standardiserede testfarvemetode.

Lyskilder til boligen har normalt en CRI/Ra-værdi på mellem 80 og 100. LED-pærer har generelt væsentlig bedre farvegengivelse end sparepærer - også selv om de egentlig har samme CRI/Ra-værdi. CRI/Ra-værdien for sparepærer overdrives lidt pga. svagheder i den målemetode, man anvender. Ledlygten.dk tilbyder flere produkter der har en CRI/RA værdi på over 95. Normalt hænger prisen sammen med denne værdi og lyskilder der har en høj CRI/Ra værdi er en smule dyrere.

Farvegengivelsesindex (CRI/RA)
Ra 90-100Meget God
Ra 75–90God
Ra 50–75Rimelig
Ra 0–50Ikke Acceptabelt
Eksempler på CRI/RA værdier
DagslysCRI/Ra 100
GlødepæreCRI/Ra 99
LED PærerCRI/Ra 75-97
LysstofrørCRI/Ra 52-97

Da der er anderledes betingelser gældende for retningsbestemt lys, er der andre enheder at måle lyset i. I stedet for lumen er der enheden Candela, som fortæller noget om hvor meget lysstrøm pæren udsender i et gældende belyst område.

Lysvinklen måles i grader og fortæller, hvor stor en vinkel lyset dækker. Deraf kan udledes at en høj lysvinkel giver et stort belyst område og en lav lysvinkel giver et lille belyst område. Candela kaldes også lysstyrke og er et mål for, hvor meget lys der udsendes i en bestemt retning fra lyskilden. På den måde kan man se, hvor kraftig lyskilden er. Candela beskriver således lysstrømmen (lumen) set i forhold til udstrålingsvinklen – eller rettere sagt rumvinklen.

Eksempler:

  • 40 W glødepære: 52 cd
  • 4 w LED-pære: 45 cd

At LED pæren er dæmpbar er en fin ting, både fordi du kan skabe en hyggelig belysning eller nattebelysning til ungerne. Derudover sparer du på el regningen når pæren er dæmpet, bl.a forbruger Nanoleaf SMART LED pæren mindre når den er dæmpet.

Hvis lampen du skal bruge LED pærer i, er udstyret med lysdæmper skal du være meget opmærksom på, hvilken pære du bruger. Hvis du bruger en forkert pære kan der opstå problemer og lyset vil i nogle tilfælde flimre eller slet ikke tænde.

Hos Ledlygten har vi flere dæmpbare LED pærer og det vil altid stå under de enkelte produkter om de er dæmpbare. Hvis LED pærerne er dæmpbare, har vi tilføjet en liste over de dæmpere som pæren er testet med og fungerer med. Selv om pæren er ”dæmpbar” passer den ikke nødvendigvis til alle typer lysdæmpere.

Sale

Unavailable

Sold Out